Kawasaki Ninja ZX-6R Forum banner

2006 zx6r prostownik bezpośrednio do akumulatora

9.7K views 28 replies 7 participants last post by  kracker6190  
#1 ·
Cześć, mam zx6r z 2006 roku i ostatnio borykam się z problemami z ładowaniem. Wymieniłem stator i prostownik, ale kupiłem je używane na eBayu, mam nadzieję, że to nie problem. Zakładam jednak, że działają w tej chwili, ponieważ już podłączyłem prostownik na stałe do wiązki, ponieważ poprzedni właściciel tak zrobił. Nawet po wymianie prostownika i statora mój akumulator się rozładowuje, więc musi być inny problem. Chciałem podłączyć prostownik bezpośrednio do akumulatora, aby wykluczyć możliwość, że problemem jest wiązka. Przeglądam teraz instrukcję i wygląda na to, że podłączyłbym przewód Bk/W bezpośrednio do ujemnego, a przewód Bk/Bl do akumulatora z bezpiecznikiem w linii. Czy to właściwy sposób na podłączenie prostownika na stałe do akumulatora? Słyszałem, że pozostałe dwa przewody po prostu by wisiały, ale chciałem potwierdzenia, zanim to zrobię. Zapomniałem również wspomnieć, że mój akumulator był rozładowany do zera pół tuzina razy, czy możliwe, że mój akumulator jest teraz po prostu zły i nie może przyjąć ładunku? Mój lokalny sklep z częściami samochodowymi nie może przetestować akumulatora motocyklowego. ty
Image
Image
to jest połączenie między statorem a prostownikiem, co nie powinno stanowić problemu.
Image
to jest okablowanie prostownika do wiązki. Jeśli potrzebujesz więcej informacji, daj mi znać.

#2 ·
Przetestowałem teraz wyjście stojana i daje mi ono prawidłowe napięcie wyjściowe AC. Nie testowałem wyjścia regulatora, ponieważ jest ono na stałe podłączone do wiązki przewodów, więc nie jestem pewien, jak je przetestować.

#3 ·
Przetestowałem teraz wyjście stojana i daje mi ono prawidłowe napięcie wyjściowe AC. Nie testowałem wyjścia regulatora, ponieważ jest ono podłączone na stałe do wiązki przewodów, więc nie jestem pewien, jak to przetestować.
Ile wyjścia daje każdy z trzech przewodów?
Czy wszystkie są takie same?

Czy wykonałeś również inne wymagane testy?

I dlaczego nie możesz przetestować regulatora prostownika, nawet zainstalowanego????-- ostre adaptery igłowe do woltomierza, aby można było przebić osłonę przewodu......

• Like
Reactions: Scumbag
#4 ·
A wszystko to powinno być przetestowane przed instalacją, jeśli kupiłeś to używane. A twoje stare gówno powinno być przetestowane, aby zobaczyć, czego tak naprawdę potrzebowałeś. Rozwiązywanie problemów i testowanie powinno być zawsze wykonywane przed wyrzuceniem części. Zawsze

#6 ·
A to wszystko powinno być przetestowane przed instalacją, jeśli kupiłeś to używane. A twoje stare gówno powinno być przetestowane, aby zobaczyć, czego tak naprawdę potrzebowałeś

Rozwiązywanie problemów i testowanie powinno być zawsze wykonywane przed wyrzuceniem części. Zawsze
Cóż, może będę mógł je zatrzymać jako części zamienne, jeszcze ich nie wyrzuciłem lol, ale masz rację.

#8 ·
Czy problemem może być to, że być może moja bateria jest po prostu zła?
Ile lat ma twoja bateria? Z pewnością możesz przetestować swoją baterię... Po prostu użyj ładowarki podtrzymującej (1 amper) przez noc i sprawdź jej napięcie rano - odłącz ładowarkę, a następnie włącz zapłon na około 10 sekund, a następnie wyłącz - i wtedy zmierz baterię i powinieneś zobaczyć 12,8 V, aby wskazać, że jest w pełni naładowana... Następnie chcesz przetestować napięcie akumulatora podczas uruchamiania rozrusznika - nie dłużej niż 5 sekund - idealnie byłoby, gdybyś mógł odłączyć cewki patyczkowe od świec zapłonowych do tego testu, aby motocykl się nie uruchomił (lub odwrócić czujnik przewrócenia pojazdu po włączeniu zapłonu) - upewnij się, że bateria pozostaje powyżej 11 V podczas uruchamiania silnika rozrusznika - to przyzwoity test obciążeniowy. Na koniec uruchom swój motocykl i zwiększ obroty do 4 tys. obr./min i zmierz napięcie na akumulatorze - powinieneś zobaczyć od 14,2 do 15,2 V, aby wskazać, że twój system ładowania działa. Oczywiście upewnij się, że wszystkie połączenia są mocne.

#14 ·
Ile lat ma Twój akumulator? Z pewnością możesz przetestować swój akumulator... Po prostu użyj ładowarki podtrzymującej (1 amper) na noc i sprawdź jego napięcie rano – odłącz ładowarkę, a następnie włącz zapłon na może 10 sekund, a następnie wyłącz go – i wtedy zmierz akumulator i powinieneś zobaczyć 12,8 V, aby wskazać, że jest w pełni naładowany... Następnie chcesz przetestować napięcie akumulatora podczas kręcenia rozrusznikiem – nie dłużej niż 5 sekund – idealnie byłoby, gdybyś mógł odłączyć cewki sztabkowe od świec zapłonowych do tego testu, aby motocykl się nie uruchomił (lub odwrócić czujnik przewrócenia pojazdu po włączeniu zapłonu) – upewnij się, że akumulator pozostaje powyżej 11 V podczas kręcenia silnikiem rozrusznika – to przyzwoity test obciążeniowy. Na koniec uruchom swój motocykl i zwiększ obroty do 4000 obr./min i zmierz napięcie na akumulatorze – powinieneś zobaczyć od 14,2 do 15,2 V, aby wskazać, że Twój system ładowania działa. Oczywiście upewnij się, że wszystkie połączenia są szczelne.
Ok, spróbuję tego po wyjściu ze szkoły dzisiaj, dzięki. Dam znać, co zobaczę.

#9 ·
Jeśli to kwas ołowiowy, zwykle można go rozładować do zera i po naładowaniu wszystko jest w porządku. Jeśli to lit, a rozładowałeś go za bardzo, nawet jeśli jest stosunkowo nowy, nie regeneruje się zbyt dobrze. Zupełnie nowy lit rozładowany do zera zwykle pozostaje martwy. Jednym z powodów, dla których zwykle używam tylko kwasów ołowiowych.

#15 ·
Jeśli to kwas ołowiowy, zwykle można go rozładować do zera i z doładowaniami wszystko jest w porządku. Jeśli to lit, a rozładowałeś go za bardzo, nawet jeśli jest stosunkowo nowy, nie regeneruje się zbyt dobrze. Zupełnie nowy lit rozładowany do zera zwykle pozostaje martwy. Jednym z powodów, dla których zwykle używam tylko kwasów ołowiowych.
Okej, dzięki za info!

#21 ·
W przewodach akumulatora znajduje się bezpiecznik topikowy, który otworzy się, aby zatrzymać cały przepływ prądu w przypadku poważnej usterki. Twój bezpiecznik nigdy nie powinien być większy niż wartość znamionowa tego bezpiecznika. Jestem pewien, że Rich może podać Ci dokładną odpowiedź dotyczącą wartości bezpiecznika.

#22 ·
W przewodach akumulatora znajduje się bezpiecznik topikowy, który otwiera się, aby zatrzymać cały przepływ prądu w przypadku poważnej usterki. Twój bezpiecznik nigdy nie powinien być większy niż wartość znamionowa tego bezpiecznika. Jestem pewien, że Rich może podać Ci dokładną odpowiedź dotyczącą wartości bezpiecznika.
Ok, przetestowałem wyjście prostownika i jest ono bardzo niskie. Otrzymuję około 11,18 V wyjścia z prostownika na biegu jałowym, a kiedy zwiększam obroty motocykla, napięcie spada jeszcze niżej, do wysokich 10. Skoro tak jest, a mój stojan dawał akceptowalne liczby, zamierzam zamówić nowy prostownik do zamontowania. Dam znać, jak poszło.

#25 ·
W instrukcji warsztatowej znajduje się tabela, która informuje, jakich pomiarów należy dokonać. Ważne jest, aby wykonać te kroki we właściwym kierunku, ponieważ odczyty oceniają, czy prostownik będzie działał prawidłowo. Ważne jest, gdzie umieszczone są czerwony i czarny przewód oraz na jakiej skali ustawiony jest miernik.

#28 ·
Hej, z ciekawości, dlaczego ktoś miałby to robić? Jaka jest zaleta lub cel prostownika bezpośrednio do akumulatora? Nowy na stronie i po prostu staram się dowiedzieć i zrozumieć jak najwięcej o tych motocyklach. Dzięki!
Następnie zignoruj ten wątek. Nie ma "celu" ominięcia fabrycznego okablowania w celu naładowania akumulatora. Przynajmniej nie dobrego. Fabryczne okablowanie jest niezwykle proste i bardzo skuteczne
Jeśli Twój motocykl się nie ładuje, przetestuj 3 główne funkcje i wymień to, co jest uszkodzone. Jeśli to okablowanie. Wymień to.

#29 ·
Podłączyłem prostownik do akumulatora, żeby dowiedzieć się, w czym problem. Mój prostownik i stojan zostały przetestowane jako sprawne. Miałem zupełnie nowy akumulator, ale i tak się rozładowywał. Czasami mogłem jeździć 5 minut, a czasami godzinę lub dwie, zanim akumulator się rozładował. Wiedziałem, że to problem z okablowaniem. Moje koło zamachowe/alternator miało dobrą magnetyzację. Więc w zasadzie sprowadziłem to do problemu z okablowaniem. Coś robiło zwarcie do masy. Spędziłem cały dzień z multimetrem sprawdzając przewody. Więc powiedziałem, pierdolę to i podłączyłem prostownik do akumulatora i ładował. To dało mi do zrozumienia, że na pewno mam problem z przewodami. Więc po dniu lub dwóch główkowania i śledzenia przewodów nie mogłem znaleźć, gdzie jest problem. Coś mi powiedziało, żeby podłączyć prostownik na stałe do wiązki, ale dowiedzieć się, który przewód jest przewodem masowym i zmostkować przewód z mojej masy na prostowniku do akumulatora. BOOM! To rozwiązało mój problem. Więc zgaduję, że gdzieś w moim motocyklu brakuje masy lub coś w tym stylu. Ale przejrzałem obie instrukcje i rzekomo sprawdziłem wszystkie przewody. Nie mogę znaleźć, czego brakuje. Ale to jest powód, dla którego podłączyłem prostownik do akumulatora. Nazwij mnie głupim i że to głupi pomysł, ale doprowadziło do tego, że naprawiłem swój motocykl i mogę jeździć. To 05 636c z 17 tysiącami mil na liczniku. Jestem drugim właścicielem, nigdy nie był położony, tylko raz przy 5 mph. Uwielbiam ten motocykl, to jedyny poważny problem, jaki miałem z motocyklem.