Kawasaki Ninja ZX-6R Forum banner

Auto blipper

47K views 53 replies 17 participants last post by  rafa  
#1 ·
Nowy użytkownik tutaj. 2016 zx6r

Wiem, że są wyposażone w sprzęgło antypoślizgowe, ale czy są jakieś automatyczne blippery dostępne dla naszych motocykli?

Czuję się komfortowo z międzygazem przy redukcji biegów, ale chciałbym skupić się bardziej na moich liniach i pozycji ciała niż na czymkolwiek innym.

#3 ·
Nie. Potrzebuję przepustnicy ride-by-wire.

Sprzęgło antypoślizgowe działa jednak dobrze.
Trochę późno, bo byłem zajęty robieniem moich badań.

Okazuje się, że istnieje rozwiązanie dla konwencjonalnych przepustnic sterowanych linką, produkowane przez DBS. Skontaktowałem się z nimi i udostępnili nawet film z działania blipper. Nie mam pojęcia, jak opublikować film, ale możesz go znaleźć na YouTube, jeśli jesteś zainteresowany: matteo ciprietti tests pro shift DBS on zx6-RR

#6 · (Edited)
Prosto z DBS kosztuje około 1250 $. Zamawiam dzisiaj. Nie zamawiaj z Ebay, ponieważ Proshift ustawi go specjalnie dla Twojego roweru przed wysyłką.

Kopiowanie niektórych e-maili, które tu wymieniliśmy:

Dziękujemy za zapytanie, produkujemy samodzielny, szyty na miarę DBS™ (Downshift Blipping System) dla ZX6-R, ponieważ zidentyfikowałeś, że Twój motocykl ma konwencjonalne przepustnice sterowane linką, więc tworzymy zamienną "śrubę biegu jałowego" na tulei, która jest połączona z naszym zdalnym kablem Blipper, który jest taki sam, jakiego używam w moim motocyklu wyścigowym TT, jest to regulowane pod kątem skoku, jednak powinieneś stwierdzić, że ustawienie fabryczne jest w porządku.

Pro-Shift DBS™ jest całkowicie samodzielny, więc nie ma znaczenia, jakiego używasz ECU, nie wpłynie to na nasz blipper, załączyłem dokument, który bardziej szczegółowo wyjaśnia DBS™, więc przeczytaj go i z przyjemnością odpowiem na wszelkie pytania, które możesz mieć.

Ponadto pomyślałem, że możesz chcieć zobaczyć i usłyszeć DBS™ w akcji, więc kliknij poniższy link, aby wyświetlić

Clip / Pro-Shift DBS™ (Downshift Blipping System) na WSS Kawasaki ZX6-RR w Misano

https://www.youtube.com/watch?v=QuBX0wHADBA

Pro-Shift ZX6-R DBS™ kosztuje 999 GBP
Ustawimy DBS™ dla Ciebie przed wysyłką. Wątpię, aby wymagał jakiejkolwiek regulacji "na czas" i otwarcia przepustnicy, ponieważ zrobiliśmy wiele ZX6-R, natura naszego DBS™ polega na tym, że skaluje blipy w naturalny sposób, ponieważ przy wyższych obrotach mieszanka wlotowa porusza się szybciej (więcej blipów), a odwrotnie przy niskich obrotach (mniej blipów), więc nie sądzę, że będziesz musiał go regulować do użytku ulicznego i torowego.
A oto kopia dołączonego przez nich dokumentu:

Pro-Shift DBS™ Downshift Blipping
System
Pro-Shift Superbike DBS™
Downshift Blipping System

Zaprojektowany dla Superbike, Supersport i Supertourer
Unikalnie dostępny dla przepustnic DBW lub kablowych

Opracowany dla Isle of Man TT, Pro-Shift DBS™ został zaprojektowany, aby zapewnić superszybkie
bezproblemowe zmiany biegów w dół bez sprzęgła, ten unikalny system jest równie wydajny w najnowszych
Superbike z przepustnicami DBW (Drive By Wire) lub bardziej konwencjonalnymi przepustnicami sterowanymi linką, ponieważ produkujemy rozwiązania do blippingu dla obu. Główne cechy DBS™ to:
 Zawiera w pełni regulowane "Magic Eye" wykrywające bliskość, specjalnie
zaprojektowane do "widzenia" ruchu dźwigni zmiany biegów, który następnie uruchamia DBS™ GCU
(Gearshift Control Unit), aby zapewnić blipy przepustnicy przy zmianie biegów w dół. Cała etyka tego
rewolucyjnej metody działania polega na zapewnieniu braku obciążenia skrzyni biegów przy zmianie biegów w dół, co z kolei
daje znacznie szybsze, dokładniejsze, bezproblemowe zmiany biegów w dół bez sprzęgła, unikając jednocześnie
niepotrzebnych uszkodzeń skrzyni biegów, dlatego nie będziemy używać typowych czujników obciążenia
 DBS™ GCU (Gearshift Control Unit) posiada w pełni regulowane "czasy włączenia" blipperów
pozwalające na "dostrojenie" systemu do własnego stylu jazdy
 Wszystkie elektroniczne i elektromechaniczne zdalne kable Blippery Pro-Shift DBS™ są
regulowane pod kątem procentowego otwarcia przepustnicy
 Niestandardowe moduły napędowe elektronicznego blipper przepustnicy DBS™ dla przepustnic DBW (Drive By Wire), produkujemy specyficzne dla motocykli, w pełni regulowane, superszybkie elektroniczne "blipy", które ponownie zapewniają pożądane bezproblemowe zmiany biegów w dół bez sprzęgła.
Dostępne dla konfiguracji przepustnicy 2-kanałowej i 4-kanałowej
 DBS™ dla konwencjonalnych przepustnic sterowanych linką, wymagają one naszego patentu
Oczekujący Remote Cable Blipper, który zawiera tuleję zastępującą śrubę biegu jałowego
idealnie nadaje się do Superbike z ograniczoną przestrzenią, "RCB" sprawia, że instalacja jest szybka i
prosta. Ten lekki, ultraszybki blipper przepustnicy przy zmianie biegów w dół wykorzystuje nasz własny
wykonany solenoid blipper, który zapewnia ultraszybkie zmiany biegów w dół bez sprzęgła, typowe "włączone
czasy" około 50 mS zapewniające wiele bezproblemowych zmian biegów w dół bez sprzęgła
 W pełni samodzielna praca 12 V działa z dowolnym ECU lub systemem paliwowym,
absolutnie nie ma potrzeby zasilania blipper przepustnicy zewnętrznie za pośrednictwem ECU lub podobnego

#10 ·
Jeśli zawodnicy Moto2 mogą używać sprzęgła do redukcji biegów, to chyba też zaoszczędzę moje pieniądze lol.

Wygląda naprawdę fajnie, ale nie wydałbym na to aż tyle.

#11 ·
Jeśli zawodnicy Moto2 mogą używać sprzęgła do redukcji biegów, to chyba też zaoszczędzę moje pieniądze lol.

Wygląda naprawdę fajnie, ale nie wydałbym na to aż tyle.
Nie chodzi mi tylko o to, żeby być szybszym, chociaż to zdecydowanie jest ważne. Jak dla mnie, jest kilka innych zalet. Idealny blip uspokaja motocykl, co jest nie tylko szybsze, ale i bezpieczniejsze. Nie musieć używać sprzęgła jest naprawdę niesamowite. W połączeniu z QS masz zmianę biegów w górę i w dół bez sprzęgła.

Tak, to drogie, ale tak działa podaż i popyt. Nie mają konkurencji, a to tak naprawdę nie jest ich chleb powszedni. Produkują jeszcze bardziej zaawansowane rzeczy, z tego co widziałem.

#15 ·
Automatyczne blippery są fajne. Nie sądzę, żeby były na tyle przydatne, żeby były warte swojej ceny, chyba że są montowane fabrycznie w motocyklu, ale są naprawdę fajne. Jeździłem tylko na jednym motocyklu z automatycznym blipperem i był to seryjny Ducati 1299S, kiedy się pojawiły. Fajnie było go mieć, ale szczerze mówiąc, nie był tak płynny, jak myślałem. Byłem znacznie płynniejszy przy redukcji biegów, używając sprzęgła, a do tego sprzęgło daje większą kontrolę, podczas gdy automatyczny blipper jest jaki jest. Może być płynny przy określonych prędkościach na określonych biegach, ale nie na wszystkich. Myślę, że częściowo wynika to z przekładni. Zakładam, że motocykle MotoGP są cholernie płynne, ponieważ mają bezszwowe skrzynie biegów, więc można zredukować 4-5 biegów na końcu długiej prostej wchodząc w naprawdę wolny zakręt w ciągu kilku sekund. Ale w motocyklach produkcyjnych, jeśli zrobisz to z automatycznym blipperem, nie będzie to tak płynne.

#16 ·
Auto-blippery są fajne. Nie sądzę, żeby były na tyle przydatne, żeby były warte swojej ceny, chyba że są montowane seryjnie w motocyklu, ale są całkiem fajne. Jeździłem tylko na jednym motocyklu z auto-blipperem i był to seryjny Ducati 1299S, kiedy się pojawiły. Fajnie było to mieć, ale szczerze mówiąc, nie było to tak płynne, jak myślałem. Byłem znacznie płynniejszy przy redukcji biegów, używając sprzęgła, a sprzęgło daje większą kontrolę, podczas gdy auto-blipper jest, jaki jest. Może być płynny przy określonych prędkościach na określonych biegach, ale nie zawsze. Myślę, że częściowo wynika to z przekładni. Zakładam, że motocykle MotoGP są cholernie płynne, ponieważ mają bezszwowe skrzynie biegów, więc można zredukować 4-5 biegów na końcu długiej prostej, wchodząc w naprawdę wolny zakręt, w ciągu kilku sekund. Ale w motocyklach produkcyjnych, jeśli zrobisz to z auto-blipperem, nie będzie to tak płynne.
Byłoby interesujące zobaczyć, czy rozwiązanie z rynku wtórnego działa lepiej niż fabryczne. Wygląda całkiem dobrze na filmach, ale to wszystko, co wiem o produkcie w tej chwili.

#19 ·
Redukuję bieg bez dodawania gazu i jest to całkowicie w porządku dzięki sprzęgłu antypoślizgowemu, a do zmiany biegów w górę mam woolich. To jest całkiem fajne, ale to takie drogie. Wolałbym też dostać koła z włókna węglowego lub magnezu lol.

#21 ·
Kupiłem właśnie jeden z tych autoblipperów od Proshift. Czułem, że muszę wydać moje pieniądze z bodźców, zanim odpłyną. To samodzielna jednostka. Jest kabel, który zastępuje śrubę regulacji biegu jałowego i elektrozawór na drugim końcu, który naciska na koło pasowe przepustnicy. Czujnik Halla na wale zmiany biegów informuje komputer o położeniu dźwigni przez cały czas. To samodzielna jednostka bez oprogramowania do konfiguracji. Podłącz do zasilania i jedź. Z tego, co zrozumiałem, Dave (jeden z inżynierów) powiedział mi, że na elektrozaworze znajduje się śruba regulacyjna, która reguluje prędkość otwierania przepustnicy, aby dopasować czas zmiany biegów. Poza tym nie ma żadnych innych regulacji. Zamontuję go w moim 2016 i wygląda na to, że będę musiał tylko dokonać niewielkiej modyfikacji osłony przedniej zębatki, aby dopasować czujnik Halla. Trzymam kciuki, żeby nie było do bani.

#22 ·
Używam tego ustawienia w moim motocyklu z 2019 roku. Działa bardzo dobrze, jednak są chwile, kiedy nie lubię go używać.

Nowy motocykl ma zbyt duże hamowanie silnikiem, aby po prostu wrzucać 2. bieg podczas szybkiego wchodzenia w zakręty. Jeśli tego doświadczasz, musisz to wyeliminować za pomocą tuningu lub po prostu powoli ręcznie zwolnić dźwignię sprzęgła.

#23 ·
Używam tego zestawu w moim motocyklu z 2019 roku. Działa bardzo dobrze, jednak są chwile, kiedy nie lubię go używać.

Nowy motocykl ma zbyt duże hamowanie silnikiem, aby po prostu wrzucić 2. bieg podczas szybkich wjazdów. Jeśli tego doświadczasz, musisz to wyregulować za pomocą tuningu lub po prostu powoli zwolnić dźwignię sprzęgła.
Czy musiałeś regulować śrubę na elektrozaworze, aby zmienić prędkość uruchamiania po zmianie zębatek? A może nie miałeś żadnych problemów? Zgaduję, że jest to dostarczane z instrukcjami, ale którego przewodu użyłeś, aby doprowadzić zasilanie do urządzenia?

Wysłane z mojego iPhone'a za pomocą Tapatalk

#25 ·
Zmieniłem tylko jedno zębatkę o jeden ząb z urządzeniem. Nie zauważyłem żadnej różnicy.
Będziesz potrzebował dwóch zasilaczy. Jeden bezpośrednio z akumulatora, a drugi użyłem przewodu światła tylnego.
Jeden do zasilania elektrozaworu, a drugi do komputera? Gdzie zamontowałeś elektrozawór?

#27 ·
Kiedy dostaniesz urządzenie, lepiej zrozumiesz wymagania dotyczące konfiguracji. Czy ProShift wysłał Ci instrukcje e-mailem?
Jeśli chodzi o skrzynkę siłownika, to mieści się ona obok akumulatora. Reszta bałaganu trafia do tyłu.
Zamówiłem to kilka dni temu. Brak informacji technicznych na ich stronie internetowej sprawił, że uwierzyłem, że może nie zawierać instrukcji. Chciałem być po prostu przygotowany.

#28 ·
Szczerze mówiąc, kupiłbym wszystkie używane części z 2020 roku i przerobiłbym Twój motocykl na Throttle-by-Wire, takie jak korpusy przepustnicy, przepustnica, ECU i okablowanie, a następnie po prostu wgrałbym do niego oprogramowanie FTECU i użył ich QS'era z auto-blipperem lub, jeśli chciałeś pozostać OEM, kup zestaw Kawasaki QS.

Prawdopodobnie kosztowałoby to mniej więcej tyle samo, ale mniej części, większa możliwość strojenia, bardziej precyzyjne i znacznie płynniejsze.

#29 ·
Szczerze mówiąc, kupiłbym wszystkie używane części z 2020 roku i przerobiłbym Twój motocykl na Throttle-by-Wire, tak jak korpusy przepustnicy,
motocykl ZX6R z 2020 roku nie ma przepustnicy elektronicznej.
Podobnie jak w 2021 roku.

#33 · (Edited)
-Ten przycisk to włącznik/wyłącznik.
-Zamontuj elektrozawór wewnątrz ramy pomocniczej obok akumulatora.
-motion pro. Używaj tylko jednego kabla.
10-4. Skończyło się na zamontowaniu tego w ten sposób za pomocą rzepu 3m dual lock.

Image

Pod siedzeniem jest teraz tak dużo rzeczy. Rzeczy proshift + dodatkowa wiązka przewodów z narzędzi wyścigowych woolich. Nie jestem pewien, jak się z tym czuję.

#37 ·
Mogę potwierdzić, że jest to dobre dla około 0,6 mojego osobistego rekordu, co wystarczyło, aby wygrać mój pierwszy wyścig ekspertów.

Image

Możliwość skupienia się w 100% na hamowaniu znacznie ułatwia oszczędzanie czasu przy wchodzeniu w zakręt. Szczerze mówiąc, nawet nie czuję, że jadę tak ciężko. Warte swojej ceny.

#51 ·
Zakładając, że jest to motocykl torowy/wyścigowy, powinieneś być w stanie podłączyć się do przełączanego przewodu zasilającego do włącznika światła stopu w którymkolwiek z siłowników głównych.