Kawasaki Ninja ZX-6R Forum banner

Jak właściwie działa strumień powietrza?

14K views 28 replies 7 participants last post by  zx6rcat  
#1 ·
Mój motocykl z 1995 roku ma wszystkie te dziwne rury od gaźników, airboxu i układu podciśnienia, które moim zdaniem są częścią systemu ram air.

Jest 'zawór', który bardzo przypomina zawór paliwa, ponieważ jest uruchamiany z przewodu podciśnieniowego z króćca gaźnika. Z tego, co mogę stwierdzić, łączy on wąż z górnej części airboxu z odpowietrznikami gaźnika, gdy silnik pracuje.

Czy to część ram air, czy próbuje zmienić ciśnienie nad membranami, gdy zmienia się ciśnienie w airboxie?

Czy też jest to system odpowietrzania komór pływakowych gaźnika do powietrza, do zbiornika (Kalifornia) lub z powrotem do airboxu, gdy występuje tam podciśnienie, aby wciągnąć opary.

Krótko mówiąc, poprzedni właściciel motocykla zgubił wąż z górnej części airboxu do tego zaworu i próbuję ustalić, czy mogę usunąć to wszystko, zablokować otwór airboxu i skończyć, czy też zaszkodzę osiągom mojego gaźnika?

#6 ·
Czytając cały Twój post, wygląda na to, że mylisz systemy EVAP i Ram Air, myśląc, że są one tym samym, a tak nie jest.
Potrzebujesz Ram Air, ale możesz pozbyć się systemu EVAP, przeprowadzając Evap Delete.
Cześć KevA,

Przepraszam OP, że się tu wcinam, ale zastanawiam się tylko nad tym, co tu powiedziałeś.
Zatem w moim starym 1190R zrobiłem 'kanisterektomię' dla pochłaniacza węgla aktywnego i innych śmieci emisyjnych. Czy naprawdę stare motocykle (mój z 2002 roku) mają coś, co mogę wyrzucić podczas odbudowy?

#7 · (Edited)
Zakładam, że Twój 2002 to ZX636 A1P?
Możesz usunąć cały ten EVAP Crap, zaraz przygotuję kilka zdjęć i zamieszczę je w tym poście #7

Możesz więc usunąć wszystko z pierwszego zdjęcia, zaślepić miejsce, gdzie usunięto niebieskie kółko, zaślepić spód Air Box, gdzie pasuje zielone kółko, czerwone kółka przymocować do płyt EVAP na zdjęciu 2, górne z czarnym krzyżykiem (wyrzucić dolne z krzyżykiem w tym samym czasie), to robi się po obu stronach.
Następnie musisz zamontować tak zwane Block Off Plates, 3. zdjęcie, są one dostępne na E-Bay, a ten zestaw oferuje Air Box Bung i 1 wlot gaźnika bung, Link TUTAJ

Image

Image

Image

Zapytaj, jeśli nie jesteś pewien (y)

#11 ·
Zakładam, że Twój 2002 to ZX636 A1P? TAK

Możesz więc usunąć wszystko z pierwszego zdjęcia, zaślepkę tam, gdzie usunięto niebieskie kółko, zaślepkę spodu airboxa, gdzie pasuje zielone kółko, czerwone kółka mocuje się do płyt EVAP na zdjęciu 2, górne z czarnym krzyżykiem (wyrzuć dolne z krzyżykiem w tym samym czasie)
Cześć KevA,

Wow, genialny opis i zdjęcia. Bardzo dziękuję! Zamówiłem płyty zaślepiające, więc mam nadzieję, że będą na weekend. Zrobiłem to samo z kilkoma motocyklami, które miałem w przeszłości, ale to pierwszy (właściwy) motocykl z gaźnikami, który posiadam, nie licząc mojego starego XR125.

Jeszcze raz dziękuję i dam znać, jeśli będę miał pytania, jeśli to w porządku?

I pytanie do Ciebie @riverszzr. Zdjęcie, które tam załączyłeś ze wszystkimi gaźnikami w stanie próżni. Czy jest to możliwe lub stabilne tylko ze względu na aluminiowy zawór, o którym wspominasz?

Właśnie założyłem nową pompę paliwa i filtr oraz węże paliwowe itp. i uruchomiłem ją bez airboxa i innych... rzeczy. Chcę, żeby dobrze mruczała, ale na razie wydaje się być w porządku. Może nagram film i zamieszczę go w wątku o postępach w budowie, daj znać, co myślisz, ale prawdopodobnie trudno będzie ocenić tylko po dźwięku... Kupię balancer gaźników, chociaż nie mam pojęcia, co robię haha :rolleyes: cóż, jest tylko jeden sposób, żeby się nauczyć!

#8 ·
No dobrze, pomijając OGROMNĄ kradzież wątku, która tu się dzieje :D
Dolna połowa śmieci może odejść (co jest trochę denerwujące, ponieważ górna połowa zatrzaskuje się na dolnej połowie), ale górna część, która łączy się z GÓRĄ airboxu, równoważy gaźniki z ciśnieniem w airboxie, aby sprawić, że zwężka działa poprawnie?

Nie żeby którykolwiek z nas w ogóle wiedział, jak to wszystko działa :) Więc muszę zbudować wąż z kątownika i prostego kawałka oraz kilku łączników, co jest denerwujące, ale cóż.

#9 ·
Image

możesz usunąć zawór par i towarzyszące mu węże, jak stwierdzono......

sam ram air i idiotycznie głupi aluminiowy zawór (nad szmatką na zdjęciu) musisz zachować, chyba że zamierzasz wynaleźć koło na nowo i spróbować przejść na lepszy system stosowany w modelach J........

miski gaźnika bezwzględnie muszą być pod ciśnieniem, aby działać i to właśnie je pod ciśnieniem z doładowanej skrzyni powietrznej

#17 ·
View attachment 112707
możesz usunąć zawór wtórnego powietrza (co to jest?) i towarzyszące mu węże, jak stwierdzono......

sam ram air i idiotycznie głupi aluminiowy zawór (nad szmatą na zdjęciu) (nad szmatą czy rzeczą z wbitą w nią szmatą?) musisz zachować, chyba że zamierzasz wynaleźć koło na nowo i spróbować przejść na lepszy system stosowany w modelach J........

miski gaźnika bezwzględnie muszą być pod ciśnieniem, aby działać i to właśnie je pod ciśnieniem z ciśnieniowej skrzyni powietrznej
@riverszzr

dzięki za informacje i zdjęcie.
Dodałem kilka pytań do twojej odpowiedzi w zielonym.
Czy dobrze rozumiem, że muszę zachować górną połowę poniższego?
Image

Jeśli tak.. WTF.. Zamontowałem płytki zaślepiające. Tam właśnie te dwa „ramiona” były podłączone do górnej części pokrywy wałka rozrządu. Następnie mniejsza rura poszła do góry dwóch środkowych gaźników, które 1 i 4 mają małą rurę o tej samej średnicy, ale są już zablokowane. Więc to dziwne.. jeśli jest potrzebne?
Po prostu trochę zdezorientowany, ponieważ dolna część łączy się z rurą, która wychodzi z dołu/boku skrzyni powietrznej..

Nie mogę tego teraz przetestować, po prostu czekam na butelkę płynu hamulcowego, a potem mogę zrobić jazdę próbną.

Nie mam tej drugiej aluminiowej rzeczy, do której odniosłeś się w swojej odpowiedzi, a pierwszy facet powiedział, że mogę pozbyć się wszystkiego na pierwszym zdjęciu..

Szczerze mówiąc, jestem trochę zdezorientowany.

Mam nadzieję, że ktoś pomoże mi trochę rozjaśnić sytuację

#14 ·
Udało mi się dorwać rurkę OG i zapasowy zawór za rozsądną cenę, więc mam nadzieję, że moje komory będą w przyszłości prawidłowo ciśnieniowe. Jaka jest właściwie wartość dla, dlaczego po prostu nie podłączyć airboxa do gaźników? Czy to po to, aby nadciśnienie mogło wystąpić TYLKO powyżej określonych poziomów podciśnienia?

#18 ·
Tylko w celu dalszego wyjaśnienia za pomocą zdjęć. Rura o mniejszej średnicy na górze usuniętego teraz... plastikowego drzewka. Prowadziła do trójnika, który rozdzielał się na górę korpusów przepustnicy 2 i 3.

1 i 4 nie były połączone z tym samym trójnikiem, ponieważ były już zablokowane, jak poniżej.

Image

Teraz jestem ciekaw poniższego.

Image

Ten mały rozdzielacz zbiera powietrze z przodu motocykla i doprowadza je w dół rurą w ten sposób >

Image

Więc tutaj na dole i płynie do góry gaźników. przez wspólną szynę do każdego z nich. Oto każda strona rury. Najpierw z prawej strony patrząc w dół na koniec, a następnie z lewej strony motocykla patrząc na koniec rury.
Image

Image

Zatem ta rura doprowadza powietrze... czy to jest system 'Ram air'? Nie wyobrażam sobie, żeby taranował dużo powietrza. Chociaż być może nie o to chodzi. Być może przepływ tylko pewnej ilości powietrza pod innym ciśnieniem jest dokładnie tym, co robi?

Mam nadzieję, że to ma sens. Jeśli nie, daj mi znać, jakie zdjęcia mógłbym zrobić, aby dalej wyjaśnić moje zamieszanie.

Uwaga, motocykl uruchamia się dobrze i na razie jedzie w porządku na pierwszym biegu. Jeszcze nie ma przednich hamulców, więc szybszy test będzie musiał poczekać.

#19 ·
Po prostu w celu dalszego wyjaśnienia za pomocą zdjęć. Rura o mniejszej średnicy na górze teraz usuniętego... plastikowego drzewka. Prowadziła do trójnika, który rozdzielał się na górę korpusów przepustnic 2 i 3.

1 i 4 nie były połączone z tym samym trójnikiem, ponieważ były już zablokowane, jak poniżej.

View attachment 112841
View attachment 112840

Teraz jestem ciekaw poniższego.

View attachment 112843

Ten mały rozdzielacz zbiera powietrze z przodu motocykla i sprowadza je w dół rurą w ten sposób >

View attachment 112845

Więc tutaj na dole i płynie do góry gaźników. wspólną szyną do każdego z nich. Oto każda strona rury. Najpierw z prawej strony patrząc w dół na koniec, a następnie z lewej strony motocykla patrząc na koniec rury.
View attachment 112844
View attachment 112842

Więc ta rura doprowadza powietrze... czy to jest system 'Ram air'? Nie wyobrażam sobie, żeby taranował dużo powietrza. chociaż być może nie o to chodzi. Być może przepływ tylko trochę powietrza pod innym ciśnieniem jest dokładnie tym, co robi?

Mam nadzieję, że to ma sens. Jeśli nie, daj mi znać, jakie zdjęcia mógłbym zrobić, aby dalej wyjaśnić moje zamieszanie.

Uwaga, motocykl uruchamia się dobrze i na razie dobrze jeździ na pierwszym biegu. Jeszcze nie ma przednich hamulców, więc szybszy test będzie musiał poczekać.
To jest system, który wytwarza ciśnienie w komorach pływakowych.......... upewnij się, że plastikowa rura, która jest połączeniem z 4 oddzielnymi gaźnikami, nie jest pęknięta (widziałem dziesiątki z nich pękniętych przez lata)

z twojego postu #17..........

tak, to można usunąć, po prostu upewnij się, że przewód próżniowy jest zaślepiony, a otwór w puszce filtra powietrza również jest zaślepiony

• Like
Reactions: Mr Winston
#21 ·
Kable przepustnicy prowadzą od kierownicy do otworu o małej średnicy w ramie po stronie SPRZĘGŁA, a następnie wewnątrz ramy prowadzą w prawo do złącza na gaźniku. Kiedy instaluję filtr powietrza, zwykle przesuwam kable przepustnicy w przód i w tył, aby się ułożyły.

W odniesieniu do wszystkich pytań dotyczących filtra powietrza/gaźnika/płyty zaślepiającej, zrobiłem to wszystko. Mam płyty zaślepiające z zaślepionym filtrem powietrza i usuniętym elektrozaworem (zwanym "modyfikacją filtra powietrza"). W nadchodzący weekend zrobię kilka szczegółowych zdjęć, abyś mógł sprawdzić, co masz; Uruchomiłem moją konfigurację przez kilka lat bez żadnych problemów.

#28 ·
Kable przepustnicy prowadzą od kierownicy do otworu o małej średnicy w ramie po stronie SPRZĘGŁA, a następnie wewnątrz ramy prowadzą w prawo do złącza na gaźniku. Kiedy instaluję airbox, zwykle przesuwam kable przepustnicy w przód i w tył, aby się ułożyły.

W odniesieniu do wszystkich waszych pytań dotyczących airboxu/gaźnika/płyty zaślepiającej, zrobiłem to wszystko. Mam płyty zaślepiające z zaślepionym airboxem i usuniętym elektrozaworem (zwanym "modyfikacją airboxu"). W nadchodzący weekend zrobię kilka szczegółowych zdjęć, abyście mogli zweryfikować, co macie; Uruchomiłem moją konfigurację przez kilka lat bez żadnych problemów.
Strona sprzęgła, jak w dźwigni, a nie strona samych tarcz sprzęgła? Mam je teraz całkiem ładnie ustawione, ale są naprawdę stare i widziałem nowe na Wemoto za około 40 funtów. Zdejmę je i naoliwię i zobaczę, czy poczuję się lepiej. Czują się w porządku... po prostu ahhh ona będzie jeździć na trackdayach i to wszystko.

Dzięki, zdjęcia są zawsze bardzo pomocne, chcę się dowiedzieć, gdzie jest ten elektrozawór i co robi dla airboxu lub Kleen-air.

Ten link do instrukcji serwisowych, który @mmattockx wysłał, jest świetny, niesamowite szczegóły na schematach, więc byłoby wspaniale usunąć trochę wagi z wiązki przewodów!

#23 ·
Aby faktycznie odpowiedzieć na pytanie z tytułu wątku...

RAM Air to sposób na zwiększenie ciśnienia statycznego wewnątrz skrzyni powietrznej za pomocą skierowanych do przodu kanałów powietrznych, umożliwiając powietrzu wlot do skrzyni powietrznej z niewielkim ograniczeniem. W miarę jak pojazd przyspiesza, więcej powietrza z zewnątrz jest wtłaczane do skrzyni powietrznej przez kanały (kanały zawierają dynamiczne ciśnienie powietrza w miarę przepływu powietrza przez nie), zwiększając ciśnienie statyczne skrzyni powietrznej, gdy powietrze jest zasadniczo w niej sprężane przed sekwencjonowaniem do gaźnika, a następnie do cylindra ze spryskiwanym paliwem w momencie otwarcia zaworu wlotowego.

Zasadniczo, ram air działa jako system doładowania, zwiększając moc i wydajność silnika wraz ze wzrostem prędkości. Standardowy system EVAP przejmuje to ciśnienie po zamknięciu przepustnicy i odprowadza je do wydechu przez płyty smogowe, pomagając spalić nadmiar węglowodorów i zmniejszając wpływ na "śRoDoWiSkO" (w niewielkim stopniu). Pomyśl o standardowym systemie EVAP jako o zaworze upustowym turbosprężarki. Bez niego (podczas instalacji płyt blokujących smog) ciśnienie statyczne w skrzyni powietrznej pozostaje funkcją prędkości jazdy do przodu (ciśnienie dynamiczne), a po ponownym otwarciu przepustnicy nie ma opóźnienia (pomyśl o opóźnieniu turbodoładowania).

Pytania?