zx6r 2009 Cooling fan not workin - ZX6R Forum
 3Likes
  • 1 Post By RJ2112
  • 1 Post By Scorpi0
  • 1 Post By RJ2112
 
LinkBack Thread Tools Display Modes
post #1 of 12 Old 05-13-2019, 11:23 AM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2019
Posts: 6
Question zx6r 2009 Cooling fan not workin

Hi, Zx6R when temperature go up until 110C cooling fan don't turn on, so i hook up the fan directly to the battery he works. So why don't turn on when temperature goes up 100 C ?
Donatas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #2 of 12 Old 05-13-2019, 06:15 PM
Post Master General
 
RJ2112's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Bowling Green, VA
Posts: 11,574

I Ride: '09 ZX6R
Quote:
Originally Posted by Donatas View Post
Hi, Zx6R when temperature go up until 110C cooling fan don't turn on, so i hook up the fan directly to the battery he works. So why don't turn on when temperature goes up 100 C ?
The shop manual for your bike should say what coolant temperature should start the fan.

There is a relay to switch it on.

Some part of that chain is broken.

The temperature sensor sends a signal to the ECU. Since you get a temp reading, we can presume that part works.

The ECU should have a command signal that should energize the coil of the relay, to close the power lead to the fan motor.

The fan motor will not run, unless the other side of the motor completes the circuit. It must make a connection with the other pole of the battery.

The relay may be bad. The command signal from the ECU may be blocked. The ground connection may be corroded.

Clean off any corrosion on all of the electrical connections. Rust has resistance. That stops current from flowing. Make sure the ground connection is just as clean.
Gawernator likes this.

"Basic stuff fellas. Use your head for something other than to break your next fall."
RJ2112 is online now  
post #3 of 12 Old 05-15-2019, 01:17 AM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2019
Posts: 6
[QUOTE=RJ2112;1822048]

The relay may be bad. The command signal from the ECU may be blocked. The ground connection may be corroded.

Where I can find that relay on bike? how it looks?
Donatas is offline  
Sponsored Links
Advertisement
 
post #4 of 12 Old 05-15-2019, 01:33 AM
Post Master General
 
RJ2112's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Bowling Green, VA
Posts: 11,574

I Ride: '09 ZX6R
It's near the ECU. It should be shown on a parts diagram 27002A

You will need to compare the wiring diagram to identify which pins are involved.

"Basic stuff fellas. Use your head for something other than to break your next fall."
RJ2112 is online now  
post #5 of 12 Old 06-07-2019, 10:52 PM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2019
Posts: 6
I change new relay and still nothink better. Now I have another problem, when engine is cold and I start up, after 1 min the engine start pulsation
Donatas is offline  
post #6 of 12 Old 06-07-2019, 11:25 PM
Post Master General
 
Scorpi0's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: LA, Cali
Posts: 11,917

I Ride: 06 636
Raise your idle up to 1600 when your engine starts pulsing.
Gawernator likes this.
Scorpi0 is online now  
post #7 of 12 Old 06-08-2019, 03:58 AM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2019
Posts: 6
how to do that? zx6r 2009
Donatas is offline  
post #8 of 12 Old 06-08-2019, 04:38 AM
Post Master General
 
RJ2112's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Bowling Green, VA
Posts: 11,574

I Ride: '09 ZX6R
Quote:
Originally Posted by Donatas View Post
how to do that? zx6r 2009
Knob on cable hanging off left side of bike. Screw in to speed up. Do you know how old the battery is?

"Basic stuff fellas. Use your head for something other than to break your next fall."
RJ2112 is online now  
post #9 of 12 Old 06-08-2019, 05:33 AM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2019
Posts: 6
Quote:
Originally Posted by RJ2112 View Post
Knob on cable hanging off left side of bike. Screw in to speed up. Do you know how old the battery is?
I buy batery last year and I think the batery are good,because when I start up engine the power looks good. Can you explain me, why You thinking that batery can make this problem ?
Donatas is offline  
post #10 of 12 Old 06-08-2019, 06:07 AM
Post Master General
 
RJ2112's Avatar
 
Join Date: Apr 2012
Location: Bowling Green, VA
Posts: 11,574

I Ride: '09 ZX6R
My '09 battery got to the end of life last summer..... when it was difficult for the alternator to re-charge it, it would surge at idle, up and down from normal idle to ~2K, and back.

Trying to adjust that out with the idle screw, I dropped the mechanical idle setting below 800 or so..... then the surging would happen when the bike was warming up.

When the engine is cold, the ECU uses a much richer default map, the same as a choke or enricher circuit would do. The ECU checks the idle speed and corrects as the engine warms and conditions change.
Gawernator likes this.

"Basic stuff fellas. Use your head for something other than to break your next fall."
RJ2112 is online now  
post #11 of 12 Old 06-26-2019, 01:32 PM Thread Starter
Squid
 
Join Date: May 2019
Posts: 6
When I was reading manual I saw that cooling fan must start when temperature go hight then 100C but at mine 2009zx6 just starting when go up 112C and I don't understant why this happining, because after few minutes the temperature go up 116, cooling fan still working but temperature not go down but go hight and turn on H on the panel.
Donatas is offline  
post #12 of 12 Old 06-26-2019, 01:52 PM
Post Master General
 
Scorpi0's Avatar
 
Join Date: Feb 2012
Location: LA, Cali
Posts: 11,917

I Ride: 06 636
Quote:
Originally Posted by Donatas View Post
When I was reading manual I saw that cooling fan must start when temperature go hight then 100C but at mine 2009zx6 just starting when go up 112C and I don't understant why this happining, because after few minutes the temperature go up 116, cooling fan still working but temperature not go down but go hight and turn on H on the panel.
Possible u have air in your coolant system. U should try bleeding it out.

But I am not sure why your fan turns on a little later than its supposed to. The only way to change that is if you get the ECU flashed/reprogrammed.
Scorpi0 is online now  
Reply

  ZX6R Forum > ZX6R Forum > The ZX6R

Tags
fan

Thread Tools
Show Printable Version Show Printable Version
Email this Page Email this Page
Display Modes
Linear Mode Linear Mode



Similar Threads
Thread Thread Starter Forum Replies Last Post
2006 zx6r odd issue with cooling temp slawson12 Mechanical and Technical 12 04-02-2019 08:15 AM
2009 zx6r won’t start Jsepulveda19 The ZX6R 21 10-11-2018 05:45 PM
Finally tuned my 2009 zx6r rogal88 The ZX6R 8 07-30-2018 07:39 PM
2009 ZX6R to 636 Swap ZeeEx6Are New Member Introductions 0 06-16-2018 08:44 PM
07 zx6r fan/ cooling problem!! joelh82 Mechanical and Technical 15 04-29-2011 07:16 AM

Posting Rules  
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On

 
For the best viewing experience please update your browser to Google Chrome